Čekalo na novu knjižicu o dubrovačkom nogometu više od 40 godina, a dočekala se knjiga, 340 strana

Od jedne je prošlo pola stoljeća, od druge 43 godine. Gradski rivali, Dubrovnik, pa sedam godina poslije njega GOŠK, ukoričili su svoju povijest, Dubrovnik svojih pola stoljeća, GOŠK više, i od tad se čekalo na novu nogometnu knjižicu o dubrovačkom nogometu, ali se dočekala knjiga, 340 strana, koja je objedinila povijest svih, i ne samo njih…

Željan Konsuo se uhvatio posla skupiti povijest Vaterpolskog kluba Jug, i radeći na tome doznao kako trofejima najbogatiji hrvatski klub, ne samo vaterpolski, ima starijeg brata – Nogometni klub Jug, koji je prvu utakmicu odigrao 28. svibnja 1922. godine, protiv konavoskog Groma (današnjeg Slavena s Grude) na gruškom polju, dvije godine i mjesec dana prije nego će vaterpolisti Juga odigrati svoju prvu povijesnu utakmicu na Porporeli, u moru, protiv Penatura.

U oba slučaja priča je ista – prvi nastup i prva pobjeda. Nogometaši Juga su bili bolji 2:1, a vaterpolisti 3:0.

U knjizi Povijest nogometa u Dubrovniku, koja je izašla u izdanju DuLista, zapisano je: ‘Na toj prvoj službenoj utakmici Nogometno kluba Jug gosti su, u želji da odnesu pobjedu iz Dubrovnika, nastupili pojačani nogometašima iz Kotora i Tivta. Međutim, Jugovi mladići nisu se dali. Ljubav prema svom, tek formiranom klubu, nosila ih je silnim žarom pa su, unatoč vodstvu gostiju od 1:0, do kraja utakmice postigli dva gola i zasluženo pobijedili’.

Konsuo je prikupio tako hrpu dokumenata, zatim starih slika, neke od njih su prvi put ugledale svjetlo dana, potom priča od kojih su neke objavljene između ostalog na stranicama Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Dosta toga se našlo na ukupno 340 stranica, koje su predstavljene u Valamar Lacroma Dubrovnik hotelu na Babinom Kuku.

– Ne preskočite uvod, bit će vam jasnije zašto Željan piše o nogometu, nije zbog toga jer sam sudionik jedinog (malo)nogometnog trofeja u povijesti Dubrovnika, Kupa koji je osvojio Malonogometni klub Square, nije ni zbog toga jer imamo divnu veteransku ekipu Ponedjeljkom u 16, razlog je vaterpolo. Radeći na povijesti Vaterpolskog kluba Jug, došao sam do dosta podataka o dubrovačkom nogometu. Trebala je ovo biti knjiga o Nogometnom klubu Jug – istaknuo je Konsuo.

Bilo bi. kad je skupio dosta toga, kratko i jasno, razmišljao je autor, prava šteta sve ne složiti na jedno mjesto. 

Našao je dosta toga o fuziji dva kluba, GOŠK-a i Dubrovnika (Juga). Bulikan dokumenata.  

– Dobili smo fuzijom dva kluba te 1979. godine kvalitetu, ali samo nekoliko sezona, a izgubili smo rivalitet, gradski derbi koji je znao okupiti i po 5.000 gledatelja, izgubili smo to rivalstvo ‘Građana’ i Gružana – naglasio je Konsuo. 

OGLAS

Knjiga donosi priče o Dubrovčanima, koji su ponikli na Lapadu. a koji su se istaknuli u dresu drugih klubova. Jedno poglavlje knjige nosi naslov: Stadion zvan čežnja’. Konsuo je našao članke od kojih su neki stari i osam desetljeća, a u kojim se piše kako će se graditi nogometni stadion u Dubrovniku (što još nije). Jurica Gizdić, neumorni hajdukov kroničar (povjesničar), napisao je o vezama Hajduka i Dubrovnika, Odvjetnik i sportski zanesenjak Saša Pavličić Bekić je pak izvukao priču o Dubrovčanima koji su ostavili traga u Dinamu, svoje retke imao je i poznati splitski sportski novinar Bernard Jurišić, zatim Tonči Vlašić

Zapjevale su i Lapadske tratinčice, otvorile su promociju pjesmom: Dođi u Lapad. Siniša Krajač čestitao je autoru u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, Ile Topuzović u ime Hrvatskog nogometnog saveza, a Maro Kapović u ime Dubrovačke zajednice športova. O knjizi je govorila i glavna urednica DuLista Barbara Đurasović.

Šetnja kroz povijest dubrovačkog nogometa nastavila se i nakon promocije. Knjiga je probudila sjećanja… 

Konsuo je promociju zaključio velikom željom svih: Napokon stadion u Dubrovniku i kvalitetan nogometni klub. 

Kontaktirajte nas

Imate pitanje? Pišite nam.