Stogodišnjica rođenja legendarnog nogometaša Boža Brokete

Može se bez pretjerivanja reći da je Božo Broketa neizmjerno zadužio Nogometni klub Hajduk iz Splita i dalmatinski nogomet. Svojom neiscrpnom ljubavlju, entuzijazmom, energijom, izdržljivošću i borbenošću mnogima je bio uzor kako se treba boriti, ne samo za ugled svog kluba nego i za onu istinsku ljepotu i pravi sportski duh nogometne igre. Plemenit, druželjubiv, uvijek spreman pomoći, bio je neobično omiljen u cijeloj sportskoj javnosti bez obzira na klupsku pripadnost. Sve ove vrline krasile se Božu Broketu, Dubrovčanina hajdučkog srca – napisao je neiumorni kroničar splitskog Hajduka Jurica Gizdić.

Ostalo je zapisano: Božo Broketa je rođen pred Božić 1922. godine, otud i ime.

Prvu utakmicu za ‘Bile’ odigrao je 19. kolovoza 1945. godine u Zagrebu, a ta jedina utakmica Hajduka u godini u kojoj je okončan Drugi svjetski rat, donijela mu je i prvi trofej – prvak Federalne Hrvatske. Hajduk je dobio reprezentaciju Zagreba pred 8.000 gledatelja s 2:1, a prema prikazanom trebao je ‘iznijeti još veću pobjedu’. I tad se u izvješću u Slobodnoj Dalmaciji ističe kako je vrlo dobro odigrao i Broketa.

Zadnju utakmicu, njegovu 493. u dresu Hajduka, odigrao je 27. svibnja 1956. godine. Na starom placu Hajduk – BSK 1:1. Te sezone ‘Bili’ su bili tek dvanaesti u konkurenciji četrnaest sastava, a u toj zadnjoj utakmici Broketa je imao priliku postići svoj 71. Pogodak u dresu Hajduka. Ostao je na 70 pogodaka, međutim, I da ih je postigao još toliko, svi oni bili bili u sjeni pogotka kojeg je potpisao 29. listopada 1950. godine na starom placu protiv Crvene zvezde, kojoj je rezultat 1:1, koji je bio u završnici utakmice, osiguravao naslov prvaka, Hajduku igrala samo pobjeda.

Zato su ‘Bili’ opsjedali gol Crvene zvezde. Pritisak je bio silovit. Jedan napad prekinuli su gosti, ali se, piše Slobodna Dalmacija, lopte dokopao Broketa, koji je brzo predao Stani Krstuloviću na lijevom krilu. Ovaj je poluvisoko ubacio u sredinu. Za loptu su skočili zvezdin Đurđević i hajdukov Branko Viđak, koji je uspio loptu odbiti poluvisoko prema Broketi, koji je sa 16 metara pucao bez oklijevanja točno u sami lijevi gornji ugao. Bio je to rijetko viđen gol, koji je oduševio preko 20.000 gledatelja.

Broketa je bio pozivan i u sastav reprezentacije. Piše se, iako je odigrao ukupno tri utakmice, kako je bio sudionik Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine gdje je bivša država osvojila srebro, te Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Nakon Hajduka bio je član Ajaxa, igračku karijeru je završio na lapadskom travnjaku gdje je počeo trenersku. Bio je i trener  Slavena s Grude.

Broketa je ostao upamćen po brzojavu kojeg je poslao zagrebačkom Dinamu nakon što su ‘Plavi’ dobili Crvenu zvezdu. Napisao je stihove Antuna Gustava Matoša: ‘I dok je srca, bit će i Kroacije!”.

Na SP-u u Brazilu je vidio brazilske navijačke skupine, skupa s Vladimirom Bearom i Bernardom Vukasom to je pričao nakon povratka, a to je inspiriralo na kraju Vjenceslava Žuvelu i ostale da osnuju Torcidu. To se dogodilo baš na nezaboravnoj utakmici kad je Broketa svojim pobjedničkim, čuvenim pogotkom protiv Crvene zvezde otišao u legendu.

Nije uspio pobijediti tešku bolest, te je zauvijek zaklopio oči 26. srpnja 1985. godine. Pokopan je na groblju Boninovo.

Izabran je u najbolju momčad Hajduka svih vremena. Eto kakav je igrač bio Božo Broketa!

Kontaktirajte nas

Imate pitanje? Pišite nam.